Hantverkarn Logo

Måla om i hemmet

2023-08-15

Att måla om hemma är en syssla som egentligen inte är så svår och de flesta klarar på egen hand. Det man behöver tänka på är att det tar lite tid och att det kommer att löna sig att förbereda inför målningen.

Börja med att tömma det rum som ska målas om så gott det går och börja sedan att fixa väggarna så att dom är släta och fina. Torka rent och spackla där det behövs, låt det torka, slipa så att väggen är slät och jämn. Det man sedan behöver lägga ner en del tid på är att tejpa runt allting som inte ska får färg som lister, tak, fönster, vägguttag med mera.

Utrustning som du kan behöva när du sedan ska börja måla är penslar, rollers, stege, något typ av papper/plast för att täcka golvet under så att du slipper färgstänk överallt. Det är alltid bra att börja med att måla ett lager med primer för att få en jämn yta, binda upp damm och andra partiklar innan man börjar med ett lager av den färg man tänkt sig. Sedan när allt detta är klart är det bara att börja måla!

För det mesta behövs det två lager färg på väggen beroende av vad det är för färg under och hur täckande färgen du målar med är. När färgen sedan torkat ta försiktigt bort all tejp runtomkring och vips så har du ett nytt och fräscht rum! Det här är en perfekt syssla för den som vill pyssla och göra om i hemmet under hösten när det börjar bli tid för att vara inne.

//Danne

Hantverkarn' Tipsar - Copyright 2020