Hantverkarn Logo

Takläggning

2020-03-01

Tänk dig för innan du gör något själv.

Att byta tak är ingen enkel sak. Det krävs att man är allmänt händig har och erfarenhet av liknande typ av arbeten. För att jobbet ska bli korrekt utfört måste man ha gedigen kunskap om hur ett takbyte går till, dvs mycket mer än ”normalhändig”. Blir det fel är det inte säkert att försäkringar osv täcker och det kan såklart bli en dyr historia, så min rekomendation är att anlita profesionella takläggare.

Med det sagt är det några saker man kan göra själv som att ta ner gamla takpannor , tex. Där kan du spara tid för takläggare och med andra ord spara pengar. Dock krävs även här att du är händig, har skyddsutrustning, osv. Så tänk dig för!

Välj rätt takfirma

När det gäller takfirmor är det viktigt att firman du anlitar är seriös. Dom behöver ha f-skatt, och på kronofogden och skatteverket kan du ta reda på om företaget har några skulder. Skulder kan betyda att bolaget går i konkurs innan jobbet blir klart. Ta in offerter från olika företag, stora som små, och sedan väljer du dom som du känner dig bekvämast med. Tänk på att om ett bolag kommer med offerter betydligt lägre än de andra borde det vara nåt skumt i görningen.

Det är också viktigt att skriva avtal som är tydliga, och ställa frågor. Det är inte OK anlita en firma svart, och tänk på att ROT-avdrag gäller i detta fall! Med ROT-avdrag kan man dra av halva arbetakostnaden, med ett tak på 50,000 kr per år per person. Tänk på att offerter du får från takläggarna ofta inkluderar ROT-avdrag, och var också medveten om att det är ett delat ansvar att se till att arbetet är ROT-berättigat. Vettiga firmor jag arbetat med är tex. takläggare göteborg, takläggare Helsingborg, och takläggare Norrköping. Alla trevliga och bra på sitt jobb.

Förhandla om priset

Takläggare gillar att salta på priset från start, så min rekommendation är att förhandla om priset, och försök hamna på toppen i förhandlingarna genom att låta firmorna veta att du förhandlar med andra takläggare. Om de är måna om att få nya kunder är de förmodligen på att sänka priset något. Tänk på att firmor som inte är villiga att förhandla förmodligen redan har tillräckligt att göra och affären är mindre viktiga för dom. Kommer dessa firmor verkligen göra ett lika bra jobb som en takläggare som verkligen behöver dig som kund?

Men igen, det är en helhet du bör gå efter, inte den med det lägsta priset, speciellt inte om det är mycket lägre än konkurenternas. Ett annat tips för att få ner priset är att vänta till lågsäsongen, för då har firmorna mindre att göra och är mer benägna att gå ner i pris.

Det behöver absolut inte vara sommar för att lägga om tak, i vissa fall är det tillochmed bättre på vintern, då det är lättare att skotta bort snö från ett tak än att hantera regn. Enligt min erfarenhet är våren den bästa säsongen att lägga om tak, mer specifikt i Maj månad. Till sist: Kom ihåg att du bara ska betala för arbete du är nöjd med! Inom rimliga ramar, dock. Lycka till!

//Danne

Hantverkarn' Tipsar - Copyright 2020