Hantverkarn Logo

Sensommar och fruktskörd

2022-08-19

Sensommaren är här och det börjar bli dags för att skörda frukterna man har på sina frukträd i trädgården. Det finns mycket gott man kan laga av sin frukt om man inte vill äta den direkt från trädet. Om man har sommaräpplen brukar dom kunna plockas i början av september och höstäpplen brukar man kunna plocka i den andra halvan av september och oktober. Sommaräpplen bör man använda direkt och höstäpplen kan man lagra under en kortare tid. Av de äpplen man inte äter direkt kan man t ex laga äppelmos, äppelpaj, äppelchutney, äppelkompott, äppelmarinad. Du kan även använda äpplen i maten som t ex i en korvgratäng eller i grytor. Om man vill förvara höstäpplen lite längre bör de läggas mörkt och kallt och det ska vara en ordenlig luftfuktighet, t ex i en källare med god ventilation.

Päron skördar man också i september månad och även dom kan förvaras ett par veckor. Om man vill laga något av päronen så kan man göra t ex päronmos, ingefärspäron, päronkompott, päronmarinad.

Har man plommonträd skördas även dom på sensommaren/hösten från augusti till oktober. Av plommon kan man t ex göra plommonsaft, plommonmarmelad eller sylt. Andra frukter och grönsaker som skördas i september är ärtor, bönor, morötter, pumpa, tomat, chili.

Ett annat tips inför hösten och för folk som ska flytta och inte vill städa själva är att anlita Flyttstädning i Hässleholm, jag har hört att dom gör ett kanonbra jobb. På det sättet behöver du inte använda din tid till att städa ur den gamla bostaden utan kan fokusera på det nya samtidigt som den gamla bostaden blir skinande ren utav riktiga städproffs.

//Danne

Hantverkarn' Tipsar - Copyright 2020