Hantverkarn Logo

Sensommar och fruktskörd

2022-08-19

Sensommaren är här och det börjar bli dags för att skörda frukterna man har på sina frukträd i trädgården. Det finns mycket gott man kan laga av sin frukt om man inte vill äta den direkt från trädet. Om man har sommaräpplen brukar dom kunna plockas i början av september och höstäpplen brukar man kunna plocka i den andra halvan av september och oktober. Sommaräpplen bör man använda direkt och höstäpplen kan man lagra under en kortare tid. Av de äpplen man inte äter direkt kan man t ex laga äppelmos, äppelpaj, äppelchutney, äppelkompott, äppelmarinad. Du kan även använda äpplen i maten som t ex i en korvgratäng eller i grytor. Om man vill förvara höstäpplen lite längre bör de läggas mörkt och kallt och det ska vara en ordenlig luftfuktighet, t ex i en källare med god ventilation.

Päron skördar man också i september månad och även dom kan förvaras ett par veckor. Om man vill laga något av päronen så kan man göra t ex päronmos, ingefärspäron, päronkompott, päronmarinad.

Har man plommonträd skördas även dom på sensommaren/hösten från augusti till oktober. Av plommon kan man t ex göra plommonsaft, plommonmarmelad eller sylt. Andra frukter och grönsaker som skördas i september är ärtor, bönor, morötter, pumpa, tomat, chili.

//Danne

Hantverkarn' Tipsar - Copyright 2020